Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία  

Σήμερα είναι:
25 Απρίλιος 2019
 
Αρχική Σελίδα
 
 
 
 

Αρχική Σελίδα
Ιστορικό
Δραστηριότητες
Ανακοινώσεις
Μέλη
Συλλογές Φυκών
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
 
 
PDF Εκτύπωση E-mail

Αθήνα, 25-05-2006

 

Δελτίου Τύπου

 

Την Τρίτη 23 Μαΐου στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Φύκη, άνθρωπος και περιβάλλον» . Η εκδήλωση αυτή οργανώθηκε από την Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία (ΕΛ.Φ.Ε.) υπό την αιγίδα του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση άρχισε στις 18.00 με χαιρετισμό του Καθηγητή κ. Μ. Δερμιτζάκη, Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στη σημασία των φυκών για τη ζωή στον πλανήτη και στις πολλαπλές χρήσεις τους, οι περισσότερες από τις οποίες είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Τόνισε ότι στη σημερινή εποχή, που η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει πάρει διαστάσεις συναγερμού, η ανάγκη για ενημέρωση, προστασία και σωστή εκμετάλλευση των φυσικών πηγών είναι παραπάνω από επιτακτική. Υπό αυτήν την έννοια εκδηλώσεις που έχουν ως αντικείμενο την ενημέρωση για παρόμοια θέματα είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτες, αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμες.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας και μέλος της ΕΛ.Φ.Ε. Καθηγήτρια κ. Α. Οικονόμου – Αμίλλη στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην Ιστορία της Φυκολογικής Έρευνας στην Ελλάδα από την εποχή που ξένοι φυκολόγοι ερευνητές μελετούσαν φύκη των Ελληνικών θαλασσών, μέχρι την σύγχρονη εποχή, κατά την οποία αναδείχθηκαν λίγοι, αλλά αξιόλογοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι Έλληνες ερευνητές, όπως οι καθηγητές Ι. Πολίτης και αργότερα ο Κ. Αναγνωστίδης. Για τον τελευταίο αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βράβευση με το βραβείο Prescott του έργου του για τα κυανοφύκη από την Αμερικανιή Φυκολογική Εταιεία.

Ο Πρόεδρος της ΕΛ.Φ.Ε. Αν. Καθηγητής Χ. Κατσαρός στη συνέχεια, αρχικά αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό της ίδρυσης και στη λειτουργία της Εταιρείας. Η ΕΛ.Φ.Ε. ιδρύθηκε το 1991 από πρωτοβουλία ομάδας φυκολόγων από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, καθώς και από το ΙΩΚΑΕ (μετέπειτα ΕΚΘΕ, σήμερα ΕΛΚΕΘΕ). Οι σκοποί της Εταιρείας είναι «η προώθηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας των φυκών, η οργάνωση συνεδρίων και η καλλιέργεια διεθνών σχέσεων». Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη της Επιστήμης της Φυκολογίας και η ανάδειξη των ωφελειών από αυτήν, η επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Ελλήνων Φυκολόγων, η προώθηση και ανάπτυξη της διδασκαλίας της Φυκολογίας στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση, ώστε οι νέοι Έλληνες φυκολόγοι, αφού αποκτήσουν το σωστό και πλήρες επιστημονικό υπόβαθρο, να μπορούν να εργασθούν σε ένα καλύτερο επιστημονικό και επαγγελματικό περιβάλλον και να αναπτύξουν περαιτέρω την Φυκολογία στην Ελλάδα, τόσο στο επίπεδο της βασικής έρευνας όσο και αυτό της εφαρμογής.

Ακολούθως, ο κ. Κατσαρός παρουσίασε τον πρώτο ομιλητή ο οποίος ήταν ο Καθηγητής Mathew Dring , από το Queens University of Belfast της Ιρλανδίας. Ο Dr Dring είναι Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Queens Unversity of Belfast από το 2000. Η θητεία του στο Πανεπιστήμιο και η ενασχόλησή του με τη Φυκολογία άρχισαν το 1967 μετά την απόκτηση του Διδακτορικού του διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Το εκτενές ερευνητικό έργο του και η εν γένει δραστηριότητά του έχει διεθνώς αναγνωρισθεί με μεγάλο αριθμό αναφορών, με τη μορφή βραβείων και διακρίσεων, αλλά και με την τοποθέτησή του σε πολλές διοικητικές θέσεις, από τις οποίες στήριξε και στηρίζει την ανάπτυξη της Φυκολογίας στην Βρετανία, την Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Ο τίτλος της ομιλίας του κ . Dring ήταν « Turning the tide against eutrophication and global warming - the potential contribution of seaweed - based technologies ». Με απλό, σαφή και συμπυκνωμένο λόγο ο κ. Dring έκανε μία γενική παρουσίαση των πολλαπλών χρήσεων των θαλάσσιων μακροφυκών, από τις απλές καλλιέργειες εδώδιμων φυκών και άλλων για την εξαγωγή ουσιών χρήσιμων στην Ιατρική, Φαρμακευτική και Κοσμετολογία, μέχρι την χρήση τους ως βιοφίλτρων για τον καθαρισμό υγρών αποβλήτων, ή σε εναλλακτικά προγράμματα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο.

Μετά από σύντομο διάλειμμα, η εκδήλωση συνεχίσθηκε στην αίθουσα Προπυλαίων του ΕΚΠΑ, με την ομιλία του Αν. Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αντιπροέδρου της ΕΛ.Φ.Ε. κ. Γ. Νικολαΐδη με τίτλο « Υδατοκαλλιέργειες φυτικής παραγωγής ». Ο κ. Νικολαΐδης, αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάπτυξη των φυκοκαλλιεργειών σε διάφορες χώρες και στην οικονομική τους σημασία, ανέλυσε με παραστατικό τρόπο τις ιδιαίτερα αυξημένες θρεπτικές ιδιότητες των φυκών σε σύγκριση με πολλά χερσαία εδώδιμα λαχανικά. Τέλος, αναφέρθηκε στην μοναδική προς το παρόν μονάδα καλλιέργειας του κυανοφύκους Spirulina από ιδιώτες στην Βόρεια Ελλάδα.

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Dr . A . Werner , συνεργάτης του Καθηγητή Dring σε ερευνητικό πρόγραμμα χρήσης φυκών ως βιοφίλτρων για τον καθαρισμό υγρών αποβλήτων βιολογικών καθαρισμών. Ένα παρόμοιο πρόγραμμα εκπονείται από Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο ο Καθ. Dring και η ομάδα του συμμετέχουν ως εξωτερικοί συνεργάτες. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την ΕυρωπαΙκή Ένωση και το Υπουργείο Ανάπτυξης (ΓΓΕΤ, στα πλαίσια του ΠΕΝΕΔ 2003) με συγχρηματοδότηση από την Τουριστική, Αναπτυξιακή Δημοτική Εταιρεία Ιητών (ΤΑΔΕΠΙ) και εκπονείται στις εγκαταστάσεις Βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων στην Ίο και στον Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ.

Η Dr . Werner περιέγραψε τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας της ομάδας στην Ιρλανδία και τους μελλοντικούς στόχους του προγράμματος.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Δρ. Σ. Ορφανίδης, Αναπληρωτής Ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ, με θέμα: « Η Οδύσσεια των θαλάσσιων βενθικών φυκών στο χωροχρόνο: οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα της Μεσογείου Θάλασσας χτες και σήμερα ». Με γλαφυρό τρόπο ο κ. Ορφανίδης περιέγραψε τις αλλαγές της θαλάσσιας χλωρίδας της Μεσογείου θάλασσας σε σχέση με τις γεωμορφολογικές αλλαγές στην πορεία των αιώνων.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στο Πολιτιστικό Κέντρο-Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς».

 

 

Με εκτίμηση


Ο Πρόεδρος της ΕΛ.Φ.Ε.
Χρήστος Κατσαρός


Αν. Καθηγητής, Ε.Κ.Π.Α.


Στοιχεία Επικοινωνίας:
Τομέας Βοτανικής
Τμήμα Βιολογίας
Ε.Κ.Π.Α.
15784 Αθήνα
Τηλ.: 210-7274652
Fax : 210-7274702
E - mail : 

Τι είναι τα ΦΥΚΗ;
Μακροφύκη και ποιότητα υδάτων
Αναζητάτε θάλασσες για μπάνιο? Συμβουλευτείτε τα ΦΥΚΗ!
Γνωρίστε τα ΦΥΚΗ
Το φύκος του μήνα
Poster μικροφυκών
Poster μακροφυκών
Δελτίο Τύπου : Βιοποικιλότητα και οικολογία των Φαιοφυκών στην Ανατολική Μεσόγειο