Δελτίο Τύπου του 2oυ ΕΣΦ

Δελτίο Τύπου του 2oυ ΕΣΦ

Written by  2o Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Νοε, 06 2020

2o Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας
"Φύκη και Περιβάλλον στην Εκπαίδευση: Βιοποικιλότητα, Οικολογική ποιότητα, Καινοτόμα Προϊόντα”

 

img1           

Δελτίο Τύπου (05/04/2013)

Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία (ΕΛ.Φ.Ε.) & Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μυτιλήνη, 28-30 Μαρτίου 2013

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 28-30 Μαρτίου 2013 στη Μυτιλήνη και ήταν αφιερωμένο στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης. Ο τίτλος του Συμποσίου, το οποίο οργανώθηκε από την Ελληνική Φυκολογική Εταιρία (ΕΛ.Φ.Ε., www.phycology.gr), σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (www.mar.aegean.gr), ήταν «Φύκη και Περιβάλλον στην Εκπαίδευση: Βιοποικιλότητα, Οικολογική ποιότητα, Καινοτόμα Προϊόντα».

 

Το Συμπόσιο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΔΑΣΤΑ), η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, όπως επίσης η Ναυτιλιακή Εταιρεία NEL Lines και η Εταιρείες Sky Express και Chembiotin.

 

Βασικός στόχος ήταν η γνωριμία των μαθητών με τα φύκη, τη σημασία τους για τον άνθρωπο, την αξία και το ρόλο τους στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο υλοποίησης του στόχου, ομάδες μαθητών εκπόνησαν εργασίες υπό την επίβλεψη των Δασκάλων και Καθηγητών τους και με τη βοήθεια και στήριξη μελών της ΕΛ.Φ.Ε., του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και των Ερευνητικών Κέντρων «Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.)».

 

Το πρόγραμμα του Συμποσίου περιελάμβανε:


1. Τέσσερις εκλαϊκευμένες εισηγήσεις στο αντικείμενο της Φυκολογίας από ειδικούς επιστήμονες της Ελλάδας:


-«Γνωρίζοντας τα φύκη», Δρ. Χ. Κατσαρός, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
-«Τα φύκη ως βιοδείκτες της οικολογικής κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος», Δρ. Σ. Ορφανίδης, Τακτικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών, Καβάλα
-«Φύκη: από την θάλασσα στο πιάτο μας και αύριο στο διάστημα..: Το σήμερα και το αύριο της εφαρμοσμένης φυκολογίας". Δρ. Ι. Τζοβενής, Ερευνητής, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
-«Κλειστές θάλασσες του Αιγαίου: Κόσμοι γεμάτοι ιδιαιτερότητες». Δρ. Σ. Σπαθάρη, Λέκτορας και Δρ. Γ. Τσιρτσής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Πανεπιστημίου Αιγαίου


2. Παρουσίαση εργασιών από 24 σχολεία της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης (3 Νηπιαγωγεία, 12 Δημοτικά Σχολεία, 3 Γυμνάσια και 6 Λύκεια), οι οποίες αφορούσαν θεματολογία σχετική με τα φύκη (βλ. παρακάτω πίνακα):

 

Α’βάθμια εκπαίδευση

 

Β’βάθμια εκπαίδευση


 

Από τις εργασίες αυτές η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε με δυσκολία τις καλύτερες και έδωσε τα παρακάτω βραβεία συμμετοχής:

 

Για την Α’βάθμια εκπαίδευση:
I. Στην κατηγορία καλύτερης εργασίας ως προς την «Επιστημονική και εκπαιδευτική προσέγγιση» στο Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς (Εκπ. Γαρυφαλάνθη Κομνηνάκα, Πάτροκλος Χαλιός) και στο Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου (Εκπ. Μιχάλης Διαλυνάς, Αντώνης Ιορδανίδης, Δημήτρης Παπουτσής).
II. Στην κατηγορία «Πρωτοτυπία θέματος» εργασίας στο Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών (Εκπ. Νίκος Αξιμιώτης, Ειρήνη Νταλαμπέκη) και στο Δημοτικό Σχολείο Παπάδου (Εκπ. Μαρία Κουκάρα, Ευτυχία Μοσχίδου).
III. Στην κατηγορία «καλύτερης παρουσίασης» εργασίας στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης (Εκπ. Ανδρονίκη Μιχάλου, Σεβαστή Φαμέλου).
IV. Επιδόθηκε τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή τους στο Συμπόσιο στο 2ο και 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης και στο Νηπιαγωγείο Βρίσας.

 

Για την Β βάθμια εκπαίδευση:
I. Στην κατηγορία καλύτερης εργασίας ως προς την «Επιστημονική και εκπαιδευτική προσέγγιση» στο Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου Καβάλας (Εκπ.
Ευαγγελία Τσιάγγα, Γιώργος Βασιλειάδης) και στο Γυμνάσιο Παμφίλων (Εκπ. Δημήτρης Φεργαδιώτης, Mαγδαληνή Μαργαρίτη, Κλεονίκη Χατζησάββα).
II. Στην κατηγορία «Πρωτοτυπία θέματος» εργασίας στο 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης (Εκπ. Νίκος Βερβέρης, Ευαγγελία Καλλίτσα, Κωνσταντίνος Καρδαλάς) και στο Γενικό Λύκειο Παμφίλων (Εκπ. Ασημένια Κωστίδου)
III. Στην κατηγορία «καλύτερης παρουσίασης» εργασίας στο Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου (Εκπ. Σταματία Παπαδοπούλου) και στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, Πανεπιστημίου Αιγαίου (Εκπ. Μαρία Κακαρίδου, Δημήτρης Αιβαλιώτης).
Μετά το πέρας όλων των παρουσιάσεων και των βραβεύσεων πραγματοποιήθηκε κλήρωση υποβρύχιας φωτογραφικής μηχανής, προσφορά της εταιρείας CHEMBIOTIN, την οποία και κέρδισε το 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Βιωματικά εργαστήρια στο πεδίο και στα εργαστήρια του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με συμμετοχή περίπου 120 μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, με αντικείμενα:
• Επίσκεψη σε ακτή και συλλογή υλικού
• Ερμπάριο μακροφυκών (φυκοθήκη)
• Παρατήρηση μικρο- και μακρο- φυκών
• Κατασκευή καρτών με μακροφύκη
• Στήνω ένα ενυδρείο

 

4. Προβολή της ταινίας «Ο θαυμαστός κόσμος των φυκών» (“The amazing world of algae”) της Αμερικανικής Φυκολογικής Εταιρείας

 

5. Επίδοση πληροφοριακών φυλλαδίων της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρίας σε σχέση με τα φύκη.

 


Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου και το Δ.Σ. της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας συγχαίρει θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους και υπόσχεται τη συνέχιση αυτής της δραστηριότητας και στο μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες θα μπορείτε να βρείτε τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδες: http://environmental.phycology.gr;http://www.phycology.gr

 

Η οργανωτική επιτροπή
1. Κατσαρός Χρήστος
2. Κωστοπούλου-Καραντανέλλη Μαρία
3. Ορφανίδης Σωτήριος
4. Ρουσσομουστακάκη Μαρία
5. Σπαθάρη Σοφία
6. Στασινάκης Παναγιώτης
7. Τσιριγώτη Αμέρσσα
8. Τσιρτσής Γιώργος

           

Super User

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.