Δελτίο Τύπου του 5oυ ΕΣΦ

Δελτίο Τύπου του 5oυ ΕΣΦ

Written by  5o Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Αυγ, 26 2021

ΤΑ ΦΥΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
18 Μαρτίου 2017

 

 

Αμφιθέατρο «Θέμις Κανελλόπουλος», Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Πατριάρχου Γρηγορίου & Νεαπόλεως
15310 Αγία Παρασκευή, Αθήνα

 

Δελτίο τύπου (21/3/2017)


Με πρωταγωνιστές τους μικρούς και μεγάλους μαθητές της Αθήνας, από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο, συνοδευόμενους από τους εκπαιδευτικούς τους, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «5ου Εκπαιδευτικού Συμποσίου Φυκολογίας», σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Το θέμα του Συμποσίου ήταν «Τα Φύκη στο Περιβάλλον και στη Ζωή μας».

 


Στο Συμπόσιο συμμετείχαν 6 σχολικές ομάδες, οι οποίες παρουσίασαν πρωτότυπες και καινοτόμες εργασίες για τον άγνωστο στο ευρύ κοινό κόσμο των φυκών και το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής και γενικότερα της Μεσογείου Θάλασσας.

 


Οι εργασίες του Συμποσίου ολοκληρώθηκαν σε μία ημέρα. Το Σάββατο 18/3, στις 10.00, ξεκίνησε η εναρκτήρια τελετή σου Συμποσίου, με χαιρετισμό από τους παρακάτω:

 

 • Δρ Κατσαρός Χρήστος, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρίας
 • Δρ Ορφανίδης Σωτήριος, Τακτικός Ερευνητής ΕΛ.Γ.Ο.‐ΔΗΜΗΤΡΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρίας
 • Δρ Φανουράκης Γιώργος, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής και Υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
 • Κατωπόδης Γιώργος, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.)

 

Ακολούθησαν δύο Συνεδρίες με εισηγήσεις προσκεκλημένων ομιλητών και παρουσιάσεις πρωτότυπων εργασιών από μαθητικές ομάδες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

 


Η 1η Συνεδρία, με Συντονιστές τους Δρα Ρουσσομουστακάκη Μαρία και Δρα Τσαγκαμίλη Παναγιώτη, ξεκίνησε με επιστημονική ομιλία του Δρα Ορφανίδη Σωτήρη (ΕΛ.Γ.Ο.‐ΔΗΜΗΤΡΑ) με θέμα «Τα φύκη στο περιβάλλον και στη ζωή μας: Μια εισαγωγή». Ακολούθησαν παρουσιάσεις των παρακάτω σχολείων:

 • 1ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων, με θέμα “Ανακαλύπτοντας τον άγνωστο κόσμο των φυκών” και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικό την κα Αλεξάνδρα Κοσκολού.
 • 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ηρακλείου (μαθητές/τριες της Γ΄τάξης), με θέμα «Συνέντευξη με ένα φύκος» και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικό την κα Αγγελική Τζιατζιά.
 • Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια "Εκπαιδευτική Αναγέννηση", με θέμα «Συλλογή και ταξινόμηση φυκών της λίμνης Μπελέτσι (Πάρνηθα)» και Υπεύθυνους Εκπαιδευτικούς την κα Κουμπενά Βαλεντίνα και τον κ. Κριμιτζά Αντώνιο.
 • Φροντιστήριο Πουκαμισά Αγίου Δημητρίου, με θέμα «Μείωση της βιοποικιλότητας: Η περίπτωση της Caulerpa taxifolia» και Υπεύθυνο Εκπαιδευτικό τον Δρα Παναγιώτη Τσαγκαμίλη.

 

Η 2η Συνεδρία, με Συντονιστές τον Δρα Πανταζίδη Αλέξανδρο και την κ. Κοσκολού Αλεξάνδρα, ξεκίνησε με επιστημονική ομιλία του Δρα Τζοβενή Ιωάννη (Ε.Κ.Π.Α.) με θέμα: «Φύκη και άνθρωπος: ένα ταξίδι από το παρελθόν στο αύριο....». Ακολούθησαν παρουσιάσεις των παρακάτω σχολείων:

 • Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης, με θέμα “Spirulina: ένα είδος για τη γη και το διάστημα” και προβολή βίντεο με θέμα “μαγειρική συνταγή (μακαρόνια με σάλτσα Spirulina)”, και Υπεύθυνο Εκπαιδευτικό τον Δρα Αλέξανδρο Πανταζίδη.
 • Εκπαιδευτήρια Καίσαρη (Ομάδα μαθητών της Γ' γυμνασίου) με θέμα “Καλλιέργεια μικροφυκών: Μια αναζήτηση στην εύρεση του αγαπημένου φαγητού τους” με Υπεύθυνο Εκπαιδευτικό τον κ. Ταλαμάγκα Ασημάκη.

 

Η 2η Συνεδρία ολοκληρώθηκε με ομιλία του Δρα Σταματάκη Κώστα, Ερευνητή Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, με θέμα “Φωτοσύνθεση κυανοβακτηρίων η διαδικασία που άλλαξε την ‘ιστορία’ της γης”.

 

Στη συνέχεια, παρουσία όλων των συμμετεχουσών ομάδων, πραγματοποιήθηκε κλήρωση υποβρύχιας φωτογραφικής μηχανής προσφορά της Εταιρείας NIKON, με νικητή το 1ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων. Λαμβάνοντας το λόγο η κ. Αλεξάνδρα Κοσκολού υποστήριξε ότι εξαιτίας της μικρής ηλικίας των μαθητών της η υποβρύχια φωτογραφική μηχανή δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και πρότεινε την επανάληψη της κλήρωσης, με νικητή αυτή τη φορά το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης.

 

Ακολούθησε κλείσιμο της εκδήλωσης και μετακίνηση των συμμετεχόντων στο “Εργαστήριο Δομικών Μελετών Βιομορίων και Φαρμάκων με Πυρηνικό Μαγνητικό Συντονισμό (NMR) του Ινστιτούτου Βιοεπιστημών & Εφαρμογών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ”ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” με υπεύθυνη τη Δρα Μαρίνα Σαγνού. Τα βιωματικά εργαστήρια για τους μαθητές περιλάμβαναν:

 • Παρατήρηση πλαγκτού σε μικροσκόπια, στερεοσκόπια και παρατήρηση μακροφυκών, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Δρ Κατσαρός Χρήστος.
 • Κάρτες φυκών (μουσειακές, για φυκοθήκη ‐ ερμπάριο, για εργασία στο πεδίο, για ανταλλαγές ευχών και μηνυμάτων), Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ. Ρουσσομουστακάκη Μαρία, Ε.Κ.Π.Α.

 

Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν Πιστοποιητικά Παρακολούθησης, στα συμμετέχοντα σχολεία δόθηκε Τιμητική Διάκριση, ενώ στους συνδιοργανωτές δόθηκε Έπαινος, όλα προσφορά της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από την Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία (ΕΛ.Φ.Ε., www.phycology.gr) σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο Συνεδριακό Κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», Πατριάρχου Γρηγορίου & Νεαπόλεως, 15310 Αγία Παρασκευή, Αθήνα.

 

Βασικός στόχος του Συμποσίου ήταν η γνωριμία των μαθητών με το θαυμαστό κόσμο των φυκών, τη σημασία τους για τον άνθρωπο, την αξία και το ρόλο τους στο περιβάλλον. Απώτερος σκοπός είναι η κατεύθυνση της προσοχής των παιδιών σε νέους ορίζοντες γνώσης. Έτσι, η εκπαίδευση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, μετατρέπεται σε παιχνίδι που αυξάνει τις δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και την εξοικείωση των μαθητών με το περιβάλλον, ενώ παράλληλα συμβάλει στην πρόοδο της χώρας με καινοτόμες δράσεις.

 

Οι εισηγήσεις των ομιλητών, καθώς και το φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό του Συμποσίου (φωτογραφίες, βίντεο), θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο (http://environmental.phycology.gr, facebook: 5ο Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας).

 

ΧΟΡΗΓΟΙ

 

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Βαθάκου Ζωή (Βιολόγος, M.Ed., Εκπαιδευτικός), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γεωργίου Μάρθα (Δρ Βιολογίας, 2ο ΠΠ ΓΕΛ Αθηνών), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δανιηλίδης Δανιήλ (Δρ Βιολογίας, Αν. Καθηγητής, ΕΚΠΑ), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κατσαρός Χρήστος (Δρ Βιολογίας, Καθηγητής ΕΚΠΑ), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Καψάλα Ναυσικά (Βιολόγος, M.Ed., Εκπαιδευτικός), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ορφανίδης Σωτήρης (Δρ Βιολογίας, Ερευνητής ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πανταζίδης Αλέξανδρος (Δρ. Βιολογίας, Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ριζοπούλου Σοφία (Δρ Βιολογίας, Αν. Καθηγητής, ΕΚΠΑ), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σταματάκης Κώστας (Δρ Βιολογίας, Ερευνητής ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Στασινάκης Παναγιώτης (Δρ Βιολογίας, 4ο ΓΕΛ Ζωγράφου), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταλαμάγκας Ασημάκης (Βιολόγος, M.Ed., Εκπαιδευτικός), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σοφία Καινούργιου (Εκπαιδευτικός), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Super User

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.