ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΙΟΦΥΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΙΟΦΥΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Blog list Μαρ, 14 2018

1η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Ερευνητικού Προγράμματος «Βιοποικιλότητα και οικολογία των Φαιοφυκών στην Ανατολική Μεσόγειο» (“Brown algal biodiversity and ecology in the Eastern Mediterranean Sea”) που χρηματοδοτείται από το Γαλλικό Ίδρυμα TOTAL FOUNDATION.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την περασμένη εβδομάδα (Τρίτη, 22 Μαρτίου 2010) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) φιλοξενήθηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο «Βιοποικιλότητα και οικολογία των Φαιοφυκών στην Ανατολική Μεσόγειο» (“Brown algal biodiversity and ecology in the Eastern Mediterranean Sea”). Η συντονιστική επιτροπή αποτελείται από τους Χρήστο Κατσαρό (Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ), Παναγιώτη Παναγιωτίδη και Κωνσταντίνο Τσιάμη (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και τον Frithjof Küpper (Scottish Association for Marine Science, SAMS, Oban, Scotland). Το πρόγραμμα θα έχει 4ετή διάρκεια και χρηματοδοτείται με 300.000 € από το Ίδρυμα TOTAL (TOTAL FOUNDATION) που εδρεύει στο Παρίσι. Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλλει στην μελέτη της βιοποικιλότητας της περιοχής και του ρόλου της στην λειτουργία του οικοσυστήματος.

deltiotipou 1

Το πρόγραμμα αυτό είναι μια πραγματικά πολυεθνική προσπάθεια. Παρά το ότι το κέντρο είναι στην Ελλάδα, συμμετέχουν σε αυτό επιστήμονες από την Κροατία, την Κύπρο, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, την Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Σκωτία. Σαν στόχοι-κλειδιά περιλαμβάνονται πρωτοποριακές μελέτες της χλωρίδας σε πολύ μεγάλα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία μέχρι τώρα είναι ανεξερεύνητα.

Ο καθηγητής Χρήστος Κατσαρός, συντονιστής του προγράμματος, σχολιάζει: «Αυτό το πρόγραμμα θα μας προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να μελετήσουμε τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και των εισβαλλόντων ειδών στο οικοσύστημα της Μεσογείου. Στα πλαίσια του προγράμματος θα δημιουργηθεί συλλογή δειγμάτων (ερμπάριο) συνοδευόμενη από βάση δεδομένων, όπου θα τοποθετούνται όλα τα δείγματα που θα συλλέγονται στις ερευνητικές εξορμήσεις».

«Δεν υπάρχει λεπτομερής καταγραφή της φυκοχλωρίδας της περιοχής μέχρι τώρα, παρά τον σημαντικό ρόλο των φυκών αυτών στην οικολογία των παράκτιων οικοσυστημάτων» σχολιάζει ο Δρ. Παναγιωτίδης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος. «Ιδιαίτερο στόχο αποτελεί η αναζήτηση αντιπροσώπων των φαιοφυκών (Kelps) που αφθονούν σε άλλες, βορειότερες θάλασσες και είναι πιθανό να υπάρχουν σε πολύ μεγάλα βάθη του Αιγαίου και της Λεβαντίνης. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί το ερευνητικό βαθυσκάφος «Θέτις» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε».

«Το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών της θάλασσας στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προγράμματος που γεφυρώνει τις όποιες πολιτικές διαφορές μεταξύ των χωρών τους. Η επιστήμη είναι ένας υπέροχος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή», προσθέτει ο Δρ. Frithjof Küpper από το Scottish Association for Marine Science, SAMS, Oban, Scotland.


Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και δύο μέλη συνεργαζομένων ομάδων κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών sστις 22 Μαρτίου 2010. Πρώτη σειρά: Σωτήρης Ορφανίδης, Χρήστος Κατσαρός, , Frithjof Kuepper, Πάνος Παναγιωτίδης. Όρθιος πίσω: Κώστας Τσιάμης.

 

Ο Frithjof Kuepper (συνεργαζόμενος επιστήμονας από το SAMS, Scotland), επιθεωρεί το βαθυσκάφος «Θέτις» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που θα χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση των φυκοκοινωνιών σε μεγάλα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου.