Δελτίο Τύπου του 4oυ ΕΣΦ

Δελτίο Τύπου του 4oυ ΕΣΦ

Written by  4o Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Αυγ, 25 2021

4o Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας
27-29 Μαρτίου 2015, Ηράκλειο, Κρήτη

 

 

         img1                                

 

 

Με πρωταγωνιστές και μεγάλους κερδισμένους τους μικρούς και μεγάλους μαθητές της Κρήτης, από βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι λύκειο, συνοδευόμενους από τους εκπαιδευτικούς τους, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «4ου Εκπαιδευτικού Συμποσίου Φυκολογίας», σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Το θέμα του Συμποσίου ήταν «Φύκη στη ζωή του πλανήτη Γη».

 

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν 18 σχολικές ομάδες, οι οποίες παρουσίασαν πρωτότυπες και καινοτόμες εργασίες για τον άγνωστο στο ευρύ κοινό κόσμο των φυκών και το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής και γενικότερα της Μεσογείου Θάλασσας.

 

Την Παρασκευή 27/3, στις 19.00, ξεκίνησε η εναρκτήρια τελετή σου Συμποσίου, με συντονιστές τους κκ. Δρ. Κατσαρός Χρήστο, Καθηγητή ΕΚΠΑ, Δρ. Ορφανίδη Σωτήριο, Τακτικό Ερευνητή ΕΛΓΟ‐ΔΗΜΗΤΡΑ και Παπαδάκη Μιχάλη, Διευθυντή Ενυδρείου, ΕΛΚΕΘΕ. Τις εργασίες του Συμποσίου χαιρέτησαν οι παρακάτω:

 • Δρ. Κατσαρός Χρήστος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυκολογικών Εταιρειών (FEPS), πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρίας
 • Δρ. Ορφανίδης Σωτήριος, Ερευνητής ΕΛΓΟ‐ΔΗΜΗΤΡΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρίας
 • Παπαδάκης Μιχάλης, Διευθυντής Ενυδρείου Κρήτης, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
 • Δρ. Μαγουλάς Αντώνιος, Βιολόγος‐Ερευνητής, Διευθυντής Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ
 • κ. Γιάννης Μαστοράκης, Δήμαρχος Δήμου Χερσονήσου

 


Ακολούθησαν εξαιρετικές εισηγήσεις προσκεκλημένων ομιλητών:
‐«Τα φύκη στη ζωή του πλανήτη Γη: Μια εισαγωγή», Δρ. Ορφανίδης Σωτήριος (ΕΛΓΟ‐ΔΗΜΗΤΡΑ).
‐«Το φυτοπλαγκτόν και η παραγωγικότητα της Μεσογείου, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο: Δομή και λειτουργία του πελαγικού οικοσυστήματος στην εποχή της κλιματικής αλλαγής», Δρ. Ψαρρά Στέλλα (ΕΛΚΕΘΕ).
‐«Οι θαλάσσιοι οικότοποι της Κρήτης: Εργαλεία για την αξιολόγηση και διαχείριση του παράκτιου περιβάλλοντος», Δρ. Σιακαβάρα Αικατερίνη (Β/θμια εκπαίδευση).
‐«Φύκη και άνθρωπος: ένα ταξίδι από το παρελθόν στο αύριο....» Δρ. Τζοβενής Ιωάννης (Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΠΑ).
‐«Ο ρόλος των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην αειφόρο ανάπτυξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος», Δασκαλάκης Παύλος (ΚΠΕ Ιεράπετρας).

 

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με ελαφρύ δείπνο, που περιείχε εδέσματα και τοπικό οίνο, προσφορά του Ενυδρείου «Θαλασσόκοσμος».

 

Το Σάββατο 28/3, από τις 9.30‐13.30 και 16.00‐20.00, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις πρωτότυπων εργασιών από μαθητικές ομάδες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, αντίστοιχα. Τον συντονισμό για την Α/θμια Εκπαίδευση είχαν η κ. Πολυχρονάκη Θάλεια (Βιολόγος, Ενυδρείο Κρήτης) και ο κ. Μαρκατάτος Γιώργος (Γραφ. Σχολ. Δραστ/τήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου). Τον συντονισμό για την Β/θμια Εκπαίδευση είχαν η κ. Ρουσσομουστακάκη Μαρία (Δρ., ΕΚΠΑ) και η κ. Ζαχαράτου Αγγελική (Γραφ. Σχολ. Δραστ/τήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου).

 

Οι σχολικές ομάδες που συμμετείχαν ήταν:

Α/θμια Εκπαίδευση

 

 1. Βρεφονηπιακός Σταθμός «Το χαμόγελο», «Υγεία και ευεξία», Εκπ. Σηφάκης Συμεών.
 2. 1ο Δημ. Σχ. Νέας Αλικαρνασσού, «Στο σχολείο της θάλασσας», Εκπ. Μελεσσανάκη Μαρία, Γάσπαρη Μαρία.
 3. Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, «Μια θάλασσα ανάμεσα στην γειτονιά μας και την Ευρώπη», Μελετώντας το παράκτιο και θαλάσσιο οικοσύστημα του τόπου μας», Εκπ. Φιλιππάκη Αμαλία, Καρτσέλου Χριστιάννα, Χρονιάρη Χαρούλα, Κασμιρλή Μαρία, Καραογλανίδης Δημήτρης.
 4. Δημ. Σχ. Γουρνών Πεδιάδος, «Μια φορά και έναν καιρό στο βασίλειο των φωτόφιλων φυκών», Εκπ. Σκουλά Ειρήνη.
 5. 25ο Δημ Σχ. Ιλίου, Αττική ‐Συνεργασία με ΚΠΕ Δραπετσώνας, «Θαλάσσια χλωρίδα και βιοποικιλότητα στο Σαρωνικό κόλπο με έμφαση στο Λιμανάκι Αγ. Νικολάου Κερατσινίου», Εκπ. Βασιλοπούλου Σμαράγδα, Στροφύλας Διονύσιος.
 6. 2ο Δημ. Σχ. Ιεράπετρας ‐ Συνεργασία με ΚΠΕ Ιεράπετρας‐Νεάπολης, «Η Θαλάσσια Ζωή στη Μεσόγειο», Εκπ. Βουζουνεράκη Ιωάννα, Δασκαλάκης Παύλος.
 7. 1ο Δημ. Σχ. Γαζίου, «Eurofykious Project», Εκπ. Κωστάκη Στέλα‐Μαρίνα, Επταμηνιτάκη Μαγδαληνή, Διακάτου Ευτυχία, Μπακαλούμα Ευγενία, Ψαλλιδάκη Θεοδώρα.

 

Β/θμια Εκπαίδευση

 

 1. Γυμνάσιο Θραψανού, «Μαθαίνω τα φύκη και τα εντάσσω στην παράδοση του τόπου μου», Εκπ. Σφακιανάκη Γεωργία, Περβολαράκη Φωτεινή.
 2. 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, «Τα φύκη και ο Matisse, μια εικαστική αφήγηση για τα φύκη», Εκπ. Χουλάκη Μαρία.
 3. Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ) Ξηροκάμπου Αγίου Νικολάου, «Το ευλογημένο φύκος», Εκπ. Μαυροειδής Γεώργιος, Πορφυράκη Ξανθούλα.
 4. Γυμνάσιο Αλικιανού Χανίων, «Επιπτώσεις των σωματιδίων σκόνης που μεταφέρονται από την έρημο Σαχάρα με τις βροχές (λασποβροχές) στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου Θάλασσας» (κείμενο), Εκπ. Αρχοντάκη Νεκταρία, Λάμπου Δήμητρα, Μακρυμανωλάκης Παντελής.
 5. Γυμνάσιο Βιάννου, «ΦΥΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ …. Φ(Ρ)ΥΚΗ», Εκπ. Κουρλετάκη Ειρήνη.
 6. 3o Γυμνάσιο Ιεράπετρας, «Θάλασσα κι αλμυρό νερό. Ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας» (κείμενο), Εκπ. Ψαρουδάκης Χρυσοβαλάντης.
 7. 3o ΓΕΛ Ηρακλείου, «Άριελ, η μικρή γοργόνα και ........ » (part 1) (part 2), Εκπ. Χριστοφοράτου Τάνια, Πανοπούλου Μαρία.
 8. Γυμνάσιο Μαλίων, «Τα φύκη στην τέχνη», Εκπ. Χατζηιωαννίδου Ζωή, Παρθενιάδης Κων/νος.
 9. 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, «Καλλιεργώντας Spirulina σαν τροφή ψαριών για την ενυδρειοπονία. Μια σύγχρονη μέθοδος παραγωγής τροφής, όπου όλα ανακυκλώνονται» (κείμενο), Εκπ. Στυλιανός Τερζάκης, Λαγουδάκη Ευαγγελία.
 10. 3o Γυμνάσιο Ηρακλείου, «Τα μακροφύκη ως δείκτες της κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Κρήτη». «NEW FIKI CITY» (ταινία), Εκπ. Σιακαβάρα Αικατερίνη, Καββαδίας Γεράσιμος.
 11. ΓΕΛ Αλικαρνασσού, «Φυκοεξερευνώντας…..», Εκπ. Σταματάκη Χαρά, Λακιωτάκη Πολύμνια.

 

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων προβλήθηκε η αγγλόφωνη ταινία, με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά, "Ο Θαυμαστός Κόσμος των Φυκών". Στη συνέχεια, παρουσία όλων των συμμετεχουσών ομάδων, πραγματοποιήθηκε κλήρωση δύο υποβρύχιων φωτογραφικών μηχανών, μίας για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, με κερδισμένους το 25ο Δημ Σχ. Ιλίου, Αττική ‐Συνεργασία με ΚΠΕ Δραπετσώνας και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ) Ξηροκάμπου Αγίου Νικολάου. Οι δύο υποβρύχιες φωτογραφικές μηχανές αθλοθετήθηκαν από διάφορους τοπικούς χορηγούς, όπως η Εταιρία «Σπιρουλίνα Κρήτης». Ακολούθησαν οι βραβεύσεις και το κλείσιμο του Συμποσίου.

 


Βραβεία δόθηκαν στα παρακάτω σχολεία:

 

Α/θμια Εκπαίδευση

 

 1. Βραβείο «εκπαιδευτικής και επιστημονικής προσέγγισης»: Το Βραβείο μοιράστηκαν το Δημ. Σχ. Γουρνών Πεδιάδος με το 2ο Δημ. Σχ. Ιεράπετρας ‐ Συνεργασία με ΚΠΕ Ιεράπετρας‐Νεάπολης.
 2. Βραβείο «πρωτοτυπίας θέματος»: 1ο Δημ. Σχ. Γαζίου.
 3. Βραβείο «καλύτερης παρουσίασης»: Το Βραβείο μοιράστηκαν το 1ο Δημ. Σχ. Νέας Αλικαρνασσού με τον Βρεφονηπιακό Σταθμό «Το χαμόγελο».

 

Β/θμια Εκπαίδευση

 

 1. Βραβείο «εκπαιδευτικής και επιστημονικής προσέγγισης»: Το Βραβείο μοιράστηκαν το Γυμνάσιο Αλικιανού Χανίων, το 3o Γυμνάσιο Ηρακλείου, και το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.
 2. Βραβείο «πρωτοτυπίας θέματος»: Το Βραβείο μοιράστηκαν το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με το Γυμνάσιο Θραψανού.
 3. Βραβείο «καλύτερης παρουσίασης»: Το Βραβείο μοιράστηκαν το Γυμνάσιο Μαλίων με το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ) Ξηροκάμπου Αγίου Νικολάου.

 

Την Κυριακή 29/3, από τις 10.00 μέχρι 13.00, στις αίθουσες εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ενυδρείου Κρήτης «Θαλασσόκοσμος», πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια για τους μαθητές, τα οποία περιλάμβαναν:

 

 • Παρατήρηση πλαγκτού σε μικροσκόπια, στερεοσκόπια. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Πολυχρονάκη Θάλεια, Βιολόγος, Υπεύθυνη Εκπ. Δραστηριοτήτων Ενυδρείου Κρήτης «Θαλασσόκοσμος».
 • Παρατήρηση «μακροφυκών – θαλάσσιων αγγειοσπέρμων» σε στερεοσκόπιο ‐ μικροσκόπιο, Υπεύθυνοι Εργαστηρίου: Δρ. Κατσαρός Χρήστος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Δρ. Ορφανίδης Σωτήριος, Ερευνητής ΕΛΓΟ‐ΔΗΜΗΤΡΑ.
 • Κάρτες φυκών (μουσειακές, για φυκοθήκη ‐ ερμπάριο, για εργασία στο πεδίο, για ανταλλαγές ευχών και μηνυμάτων), Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ. Ρουσσομουστακάκη Μαρία, ΕΚΠΑ.

 


Το Συμπόσιο διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου «Θαλασσόκοσμος», στο Ηράκλειο Κρήτης, από 27‐29 Μαρτίου 2015, σε συνεργασία της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρίας (ΕΛΦΕ, www.phycology.gr) με το «Ενυδρείο Θαλασσόκοσμος» (http://www.cretaquarium.gr), το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Το Συμπόσιο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 


Βασικός στόχος του Συμποσίου, που εντάσσεται στο πλαίσιο των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης των σχολείων της χώρας, ήταν η γνωριμία των μαθητών με το θαυμαστό κόσμο των φυκών, τη σημασία τους για τον άνθρωπο, την αξία και το ρόλο τους στο περιβάλλον. Απώτερος σκοπός είναι η κατεύθυνση της προσοχής των παιδιών σε νέους ορίζοντες γνώσης. Έτσι, η εκπαίδευση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, μετατρέπεται σε παιχνίδι που αυξάνει τις δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και την εξοικείωση των μαθητών με το περιβάλλον, ενώ παράλληλα συμβάλει στην πρόοδο της χώρας με καινοτόμες δράσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Οι εισηγήσεις των ομιλητών, καθώς και το φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό του Συμποσίου (φωτογραφίες, βίντεο), θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο (http://environmental.phycology.gr).

 

Super User

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.